Reptes del Think Tank 2016: Emprenedoria i activitat empresarial

L’altre dia us presentàvem els dos primers reptes que Impact.Barcelona va trobar en l’edició de l’any passat: innovació i educació. Avui us en mostrarem els dos restants, endinsant-nos en dues temàtiques més relacionades amb l’empresa, com són l’activitat empresarial i l’emprenedoria.

think tank impact barcelona

Activitat empresarial

El 95.8% del total d’empreses espanyoles són microempreses amb menys de 10 treballadors. Aquest fet no és, per si sol, cap punt negatiu; de fet, podria ser producte de les necessitats del mercat. Però també podria indicar que les empreses a Espanya tendeixen a no seguir polítiques de creixement. Fet que, a la llarga, les acabaria castigant, trobant-se amb una tributació del 30% d’impostos en comparació al 5% que les multinacionals paguen de mitjana. Com a eina per facilitar el creixement de petites empreses, considerem que l’associacionisme entre elles podria ser una opció. Amb aquestes propostes, volem apropar les condicions sota les quals PIMES i multinacionals treballen, creixen i tributen.

El que sí que ha canviat en el món de l’economia empresarial durant els últims anys, ha sigut la manera com moltes empreses es financen. Després de gairebé una dècada dura, on diàriament hem vist i viscut la reducció de plantilles, la disminució de les seves activitats i, fins i tot, el tancament d’algunes empreses. Com a conseqüència d’aquest canvi i amb la intenció de donar resposta a les noves necessitats empresarials, tecnologia i finances s’han ajuntat per crear l’anomenat Fintech: start-ups que volen revolucionar el món de les finances de la mà de la tecnologia.

 

Emprenedoria

El principal impediment i alentidor a l’hora d’emprendre un nou negoci, és la quantitat de burocràcia que s’ha de crear per poder començar a treballar i comercialitzar. La gran quantitat de papers, formularis i certificats a recollir, emplenar i entregar, provoca una greu ineficiència en el camí cap a l’emprenedoria. Rere aquestes regulacions, s’hi amaga part de l’economia submergida i la corrupció. Busquem solucions inspirant-nos en altres països, diferenciant sectors empresarials i buscant una centralització o descentralització dels tràmits.

Un altre factor determinant per l’emprenedoria és l’atracció de talent. Contràriament a la creença de què uns impostos baixos acompanyats d’un ambient business friendly són els encarregats d’atreure emprenedors i animar-los a iniciar el seu negoci en la ciutat, aquests donen més importància a la qualitat de vida i la facilitat i possibilitat de trobar treballadors i socis de primer nivell, coses que a Barcelona no li falten. Davant d’aquests fets, trobem nous reptes per Barcelona, perquè continuï creixent com a punt d’atracció internacional, com una millora de la connectivitat aèria, d’un marc regulador atractiu per les inversions o una integració acadèmica a nivell europeu. O potser, en comptes de buscar talent internacional, hauríem de centrar-nos a desenvolupar el talent local?

Després d’una primera edició amb 4 reptes tan variats i impactants, ja estem preparant els 4 reptes als quals Barcelona s’enfrontarà en l’edició d’enguany d’Impact.Barcelona. Molt aviat us els presentarem a través de les nostres xarxes socials (Facebook i Instagram), estigueu atents!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *